Ankara Kent Konseyi'nden 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Paneli

Ankara Kent Konseyi (AKK) ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle ikinci kez panel düzenledi. Programa AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ile TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa da katıldı.

Yerel Yayın: 10 Ocak 2025 - Cuma - Güncelleme: 10.01.2025 22:53:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
Google News

 

Ankara Kent Konseyi ve TİMBİR 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir program düzenledi. Programın moderatörlüğünü AKK Medya Çalışma Grubu Sözcüsü gazeteci Orhan Kemal Erkılıç yaparken açılış konuşmalarını AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve AKK Başkan Yardımcısı ve TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa yaptı.

Dr. Süleyman Basa, gazeteciliğin sadece bir meslek değil, aynı zamanda toplum için bir misyon olduğunu tekrar hatırlatarak konuşmasına başladı ve şunları söyledi:

"Basın mensuplarımız, yalnızca haber taşıyan değil, aynı zamanda toplumun vicdanını yansıtan birer aynadır. Gazetecilik mesleği, bilgiye ulaşma hakkımızın en önemli teminatıdır. Sizler, zorluklarla dolu şartlar altında dahi toplumun haber alma özgürlüğünü savunarak, sorumluluğunuzu layıkıyla yerine getiriyorsunuz.

Ülkemizin ve dünyanın her köşesinde meydana gelen olayları büyük bir tarafsızlık ve sorumluluk bilinciyle kamuoyuna aktarmak, hem zorlu hem de büyük bir özveri isteyen bir iştir. Gazetecilerimiz, bazen doğal afetlerin, bazen savaşların ortasında, bazen de coğrafyanın en ücra köşelerinde görevlerini yerine getirmektedir. Bu fedakârlığınız, toplumumuzun doğru bilgiye ulaşmasını sağlayarak, demokrasimizin güçlenmesine büyük katkı sunmaktadır.

TİMBİR olarak, basın mensuplarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özgür bir medya ortamının korunması ve gazetecilik mesleğinin onuruna yaraşır bir şekilde icra edilmesi için gereken adımların atılmasını destekliyoruz." 

Yılmaz: Gazeteciler siz şurada kumda oynayın denecek kişiler değil"

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise Kurtuluş dönemi medyasına ve ülkenin kalbinin 2 adım ötede, Rüzgarlı Sokak'ta attığına değinerek gazetecilerin 'Siz şurada kumda oynayın' denecek kişiler olmadığını vurguladı.

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti:

Ankara Kent Konseyi ve TİMBİR 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir program düzenledi. Programın moderatörlüğünü AKK Medya Çalışma Grubu Sözcüsü  Gazeteci Orhan Kemal Erkılıç yaparken açılış konuşmalarını AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve AKK Başkan Yardımcısı ve TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa yaptı.

Dr. Süleyman Basa, gazeteciliğin sadece bir meslek değil, aynı zamanda toplum için bir misyon olduğunu tekrar hatırlatarak konuşmasına başladı ve şunları söyledi:

"Bu kadar duayenin bulunduğu bir alanda mesleki bilgi verecek cesaretim yok. Sadece bu özel günlerin ve meslek örgütlerinin, toplulukların, hukukunu, muhatabını korumadan içe dönük bir şekilde yaşadığımız müddetçe güçlü bir meslek topluluğu olamayız. Kent konseyi de bu zaten; ötekinin sesini duymak. Bizler de ötekinin sesini duymak için yola çıktık.  Bir ömür boyu emek harcanmış organizasyonların sesini duyurmak. Bu topluluğun en önemli unsuru kafamızın içindeki hikayeler. Bu toprağın altından petrol falan fışkırmıyor. Arap yarımadası gibi hiçbir şey yapmadan hayatımızı devam ettiremeyiz. Hikayemizi, birikimimizi, yaşadıklarımızı bize hayata geçirmediğimiz ve ekonomiye çevirmediğimiz müddetçe hiçbir şey başaramayız. Aynı duyguyla aynı meslek içinde bulunan insanların birliğini bütünlüğünü sağlamamız lazım bizim. Birbirimizi sevmeye çalışacağız o zaman ilgi oraya toplanır. Biz AKK olarak bu kent için yaptıklarımızı önce bu kentteki duayen gazetecilerimize arz ettik. Dolayısıyla demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte, demokrasinin en güçlü olmazsa olmazı dördüncü kuvvetinin dikkatini çekmeyen bir hikayenin yaşama şansı yok. 'Basın hiçbir sebeple etki ve baskı altına alınamaz. Gazeteciler gördüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.' Kim diyor bunu? Mustafa Kemal Atatürk. Kurucu irade. Ülkenin kurucu lideri dördüncü gücü kutsayarak başlıyor. Senin eleştirine muhtacım diyor. Kim diyor yokluk içinde cumhuriyet kuran irade. Bunun üzerine biz mi kuracağız? Sadece dostlar bizi eleştirir. Dost olmayanlar yok olmanız için sizi sadece sevindirirler. Harikasınız derler, ne güzel buyurdunuz bir daha buyurmaz mısınız derler. Medya mensuplarının dost olduğunu düşünüyorum. Onlar sadece uyarıda bulunacaklar ki biz özeleştiri yapalım. 'Basın milletin müşterek sesidir' mottosuyla Rüzgarlı Sokak'ta bir asır önce başlayan hikayeyi bugün Anadolu'nun tüm icra köşelerinde yaşatan kurumlar olduğu halde Türkiye'nin en güçsüz meslek örgütlenmesinin Ankara'da olmasının ızdırabını çektiğimizi de ifade ediyorum. Güçlü bir medyamız yok Ankara'da bizim. Bütün güç merkezini İstanbul'a taşıdık. Merkezi  Ankara olan bir yayın organı olsun. Bugün orada musluk satılan her sokağında bir asır önce bütün ülkenin kaderini belirleyen bir noktadaydı. Gazeteciler, 'Şurada kumda oynayın burada takılın' denecek kişiler değiller. Tam tersine şunu duyurmama yardım et diyen kişiler. Bütün hikayeler sizin ilginizde ve kaleminize muhtaç. Bu kent, tekrar gazeteciğin medyanın kalbinin attığı bir kent olmaya devam edecek. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nüzü kutluyorum."

AKK Medya Çalışma Grubu Sözcüsü  Gazeteci Orhan Kemal Erkılıç, " Ankara Kent Konseyi Medya Çalışma Grubu ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) olarak ikincisini düzenlediğimiz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü panelinde yine önemli konukları ağırlıyoruz. 3 değerli isimden 3 önemli haber alanındaki tecrübelerini ve beklentilerini dinleyeceğiz. Televizyonculukta görsel ve sesli anlatım, gazete haberciliğinde etkili yazım dili ve doğru başlık, ajans haberciliği ise hepsini bir arada bulduğumuz bir alan. Bunun yanında habere ulaşmak günümüzde artık çok kolay. Gelişen teknoloji ile hem sosyal medya hem de yapay zeka meslekte yepyeni bir sayfa açtı. Dijitalleşmenin getirdiği kolaylıkları ve zorlukları da konuşmacılarımızdan dinleyeceğiz." diyerek panelistlere söz verdi.

Milliyet Gazetesi muhabiri Meltem Güneş gazete haberciliğine ilişkin konuştu. Güneş, "Biz yarına çalışan basın mensuplarıyız. Gazetede sayfa sayıları az, çalışan sayısı da az. Haberlerimizi 2 bin vuruşa düşürüp kendine yer bulabilsin diye uğraşıyoruz. 3 farklı gazete açıyoruz hepsinde aynı şeyi görüyoruz.  Özelleşmesi için sektöre yorumlatmaya, görüşler almaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TGRT  Ankara Temsilcisi Fatih Atik,  Ankara gazeteciliği ve parlamento muhabirliğine değindi ve "Özel haber üretimlerinin daha geniş bir alanda yapılması gerekiyor. İnsanlar televizyonlarda eğlence programları izliyor, haber kanalları ancak akşam yemeğinde 19.00 haberleri ile izleniyor. Dijitalleşen dünyada küçük bir pasta içerisinde sosyal medyayla da mücadele ediyoruz. Gazetecilik sevilmeden yapılacak bir meslek değil.  Ankara bu meslek için çok önemli bir kaynak." dedi.

BHA Genel Müdürü Muhammet Kaçar ise ajans haberciliği ile bilgilendirmeler yaptı. Ajans haberciliğinin 24 saat kesintisiz bir takip gerektirdiğini vurgulayan Kaçar, "Anlık doğru bilgiyi aktarmanız lazım. Valinin açıklamasını muhtardan, muhtarın açıklamasını emniyet müdüründen teyit etmemiz gereken dönemler oldu, olacak. Ajanslarda anadoludan birçok bilgi yayılıyor. BHA olarak 81 il 25 ülkeye haber akışı sağlıyoruz.

Yerel yönetimlerin medyayla ilişkileri problemli. Çok daha fazla önemsemeleri gerekiyor. Belediyenin vatandaşa nasıl dokunduğunu anlatan haberler yazılmalı, Ankara'da yerel medya sayısının bu kadar az oluşu maalesef üzüntü verici. Bizler BHA olarak doğru haberi anında ve anlık vermeye özen göstermeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.