Halil İbrahim Yılmaz'dan Atatürk ve kültür-sanat vurgusu
Ankara Kent Konseyi (AKK) imzası taşıyan Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programla son buldu... Yılmaz, "Dünyada savaş ortamında kuruluş emri verilen tek müze olan Etnografya Müzesi
ANKHABER MEDYA
Ankara'da kültür ve sanatın güçlenmesini hedefleyen AKS 101 Çalıştayı, Ankara Kent Konseyi ve AKK Kültür Sanat Meclisi'nin organizasyonunda gerçekleşti. Programların hepsine yoğun bir katılım olurken, önemli kültür-sanat sohbetleri de gerçekleşti.
Moderatörlüğünü Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın üstlendiği son oturuma, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ve Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap konuşmacı olarak yer aldı.
Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı’nın son programında açılış konuşmasını yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, kültür ve sanatı Atatürk’ün vizyonuyla ilişkilendirerek şu çarpıcı sözleri dile getirdi:
“Yer Ankara, konu kültür ve sanat olunca büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan olmaz. Atatürk’ün en büyük sanat eseri, demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte ilan edilen Cumhuriyet’tir. Dünyada savaş ortamında kuruluş emri verilen tek müze olan Etnografya Müzesi, Atatürk’ün sanata verdiği önemin en güçlü göstergesidir.”
Halil İbrahim Yılmaz, Atatürk’ün sanata dair “Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz; fakat sanatkâr olamazsınız” sözünü hatırlatarak, Cumhuriyet değerlerinin sanat yoluyla geleceğe taşınmasının önemine vurgu yaptı.
Belediye başkanlarının katkılarıyla da zengin bir içerik sunulan programda Yılmaz, belediyeler arası iş birliğinin artırılmasının da önemine dikkati çekti.
Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’nın kültür ve sanatta bir dünya başkenti olabileceğini, ancak bunun ortak akıl ve dayanışmayla mümkün olduğunu belirterek, şu mesajı verdi:
“Ankara, sanatın ve kültürün güçlü bir şekilde desteklendiği bir başkent olmayı hak ediyor. Ancak bu hedefe ulaşmak için siyaset üstü bir anlayışla hareket etmeliyiz. Yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın katkısıyla başkentin kültürel mirasını geleceğe taşıyabiliriz.”
Belediye başkanlarının öne çıkan sözleri:
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar:
“Bugün fuar alanı olmayan bir başkent olmamız bizim ayıbımızdır. Fuar alanları yalnızca sanayiciler için değil, şehirlerin ekonomik kalkınması ve tanıtımı için büyük önem taşır.”
Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin:
“200 öğrencimizle tiyatro okulu projemizi yürütüyoruz. Ancak onları daha ileri taşımak için destekleyici kurumlarla iş birliği yapmamız gerekiyor.”
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan:
“Anadolu Erenleri ve Türkistan’dan gelen kültür kodları bizim kültür ve sanat anlayışımızın temelidir. Bu değerleri gelecek nesillere aktarmak zorundayız.”
Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap:
“Beypazarı, komşu ilçelerle birlikte turizmi güçlendiren bir merkez olacak. Tarihi ve kültürü canlandıracağız.”
Çalıştayın kapanışında AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’nın kültür ve sanat alanındaki eksikliklerinin giderilmesi için kapsamlı bir yol haritası oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Müzik araştırmacısı ve yazar Kubilay Dökmetaş, katılımcılara unutulmaz bir müzik ziyafeti sunarken, opera sanatçısı ve TOBAV Genel Başkanı Mehmet Yılmaz da “Efem” türküsünü seslendirdi.