Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi’ni geleceğe taşıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), birçok medeniyetin izlerini taşıyan Ankara Kalesi ve çevresini koruyarak geleceğe taşımak için başlattığı çalışmaları hız kesmeden sürdürüyor.
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından 2019 yılında başlatılan projeler kapsamında, "İç Kale 1. ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma" projeleri tamamlanmış olup, "3. Etap Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme", "Sur Duvarlarının Aydınlatılması" ve "Dış Kale Sur Duvarları Restorasyonu" projeleri devam ediyor.
Tamamlanan ve Devam Eden Projeler
İç Kale’nin 1. ve 2. Etap projelerinde 70’i tescilli, 90’ı tescilsiz toplam 160 binada çalışmalar tamamlandı. İç Kale 3. Etap’ta ise 11’i tescilli 80 yapı üzerinde raspa, onarım, sıva, boya ve çatı çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda, yapıların sadece cephe ve çatıları değil, avlu, kapı ve pencereleri de yenileniyor. Ayrıca, muhdes yapılar kaldırılarak alan rehabilite ediliyor.
Dış Kale Sur Duvarları Restorasyonu
Ankara Kalesi’nin dış kale sur duvarlarının restorasyonu titizlikle devam ediyor. Hisar Kapı’dan başlayarak Şark Kale sur duvarlarına kadar uzanan alanda burçlarda oluşan çatlaklar enjeksiyon yöntemiyle güçlendirilirken, özgün olmayan derzler sökülüp yerine özgün harç ile yeniden derzler oluşturuluyor.
Özel Günler İçin Aydınlatma
Ankara Kalesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen "Sur Duvarlarının Dekoratif Aydınlatılması" projesi ile 416 aydınlatma armatürü kullanılarak tarihi yapısına uygun olarak aydınlatılacak. Hisar Kapı’daki dairesel burçların üzerine gobo projektörlerle Türk bayrağı ve Atatürk başta olmak üzere özel günlerde 12 farklı desen yansıtılarak anlam ve önem vurgulanacak. Bu aydınlatma işlemleri, yaklaşık 35-40 km uzaklıktan görülebilecek.
Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş’in Açıklamaları
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, 2019 yılından bu yana devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında "1. ve 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi"ni tamamladıklarını ve 3. Etap’ta çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ödemiş, “Çalışmamız sıradan bir boya, badana veya basit bir onarım işi değil, burada ciddi bir bilimsel çalışma sürdürüyoruz” dedi.
Ev Sahipleri Günlük Yaşamına Devam Ediyor
Çalışmalar yapılırken ev sahiplerinin evlerinde günlük yaşamlarına devam ettiğini belirten Ödemiş, karşılıklı özveri ve uyum içinde çalışmaları sorunsuz bir şekilde yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, alınan ödüllerin doğru işler yaptıklarını gösterdiğini söyleyen Ödemiş, "1. ve 2. Etap restorasyon ve onarım çalışmalarında ‘Tarihi Kentler Birliği Başarı Ödülü’nü, Roma Tiyatrosu’nda ise ‘Prof. Dr. Metin Sözen Büyük Koruma Ödülü’nü aldık” dedi.
Surların Restorasyonu
Ankara Kalesi’nin surlarında uzun süredir devam eden çatlakların giderilmesi için çalışmaların titizlikle sürdüğünü belirten Ödemiş, bu çalışmalarda Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden destek aldıklarını, ayrıca Devlet Su İşleri ile iş birliği yaptıklarını aktardı.
Estetik ve Güvenli Aydınlatma
Kalenin aydınlatma çalışmalarının Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri tarafından sürdüğünü belirten Bekir Ödemiş, “Aydınlatmadaki amacımız Ankara Kalesi ve çevresini daha güvenilir hâle getirerek günün 24 saatinde burada herkesin dolaşabileceği bir ortamı sağlamak” dedi. Kalenin zarar görmeden estetik olarak aydınlatılması için bilimsel bir proje hazırlandığını ve bu projenin Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na onaylatıldığını ekledi.