ASKİ'den Ankara'nın beklenen nüfus artışı ve su kullanımı için çalışma

Ankara'nın 2054 yılına kadar 9 milyon 500 bin, 2089 yılına kadar ise 11 milyon 500 bin nüfusa ulaşması öngörülüyor. Mevcut su kaynakları potansiyelinin en verimli şekilde kullanılması için neler yapılmalı? ASKİ havza koruma planlarını projeyle anlatıyor

Yerel Yayın: 18 Ağustos 2024 - Pazar - Güncelleme: 18.08.2024 20:58:00
Editör - Haber Editörü
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Başkent Ankara’da içme suyu teminini sağlamak amacıyla önemli bir adım atarak, Uludere, Peçenek ve Türkşerefli Barajları için havza koruma planları ve özel hüküm belirleme projeleri geliştirdi. Bu kapsamda hazırlanan “Uludere, Peçenek ve Türkşerefli Barajları Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme” projesinin kapanış toplantısı, tüm paydaşların katılımıyla gerçekleşti. Plan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayının ardından yürürlüğe girecek.

ASKİ’nin 2022’de Başlattığı Öncü Proje

ASKİ, 22 Temmuz 2022’de başlattığı projeyle, Kalecik, Şereflikoçhisar ve Temelli’ye içme suyu sağlayan Uludere, Peçenek ve Türkşerefli Barajları için özel hükümler belirleyen bir koruma planı oluşturdu. Projenin hedefi, bu baraj havzalarını koruyarak su kalitesini iyileştirmek ve başkentin dört bir yanına temiz, sağlıklı ve kaliteli içme suyu ulaştırmak. Şereflikoçhisar’da düzenlenen kapanış toplantısına, ASKİ Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Mert ve Muhammed Ercan, bölge muhtarları, bürokratlar, iş insanları ve bölge halkı katılım gösterdi.

İklim Değişikliğine Karşı Alınacak Tedbirler

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, toplantıda yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerini vurguladı. Ercan, “İklim değişikliği, su döngüsünün doğal dengesini bozuyor ve su kaynaklarının miktar ve kalitesinde bozulmalara yol açıyor. Yağış rejimindeki olumsuz değişiklikler nedeniyle tedbirleri bugünden almamız gerekiyor” dedi.

Ankara’nın Artan Nüfusu ve Su Talebi

Ercan, Ankara'nın nüfus artışının su talebini artırdığını belirterek, mevcut su kaynaklarının gelecekte öngörülen nüfusa yetmeyeceğini ifade etti. 2054 yılına kadar Ankara’nın nüfusunun 9 milyon 500 bine, 2089 yılına kadar ise 11 milyon 500 bine ulaşacağı öngörülüyor. Bu nedenle mevcut su kaynaklarının potansiyelinin en verimli şekilde kullanılması gerektiğini belirten Ercan, alternatif su kaynaklarının korunmasının da önemine dikkat çekti.

Barajların Potansiyeli ve Gelecek Planlamaları

Gerede İçme Suyu Temin Sistemi dâhil Ankara’ya su temin eden tüm barajların potansiyelinin yaklaşık 660 milyon metreküp olduğunu aktaran Ercan, “2029’da toplam metropol kent tüketimi bu seviyelere ulaşıyor. Dolayısıyla ilave kaynaktan su getirmek gerekecek. Önümüzdeki 30 yıllık projeksiyonda planlama çalışmalarını tamamlamak üzereyiz” şeklinde konuştu. ASKİ’nin, havza koruma planları ve özel hüküm belirleme projelerinde büyük bir başarıya imza attığını da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Erdem Görgün’den ASKİ’ye Teşekkür

İO Çevre Çözümleri Firma Temsilcisi Prof. Dr. Erdem Görgün, ASKİ’nin havza koruma planları ve özel hüküm belirleme projelerinde büyükşehir belediyeleri arasında öncü olduğunu belirterek, bu alandaki çalışmalarından dolayı ASKİ’ye teşekkür etti. Görgün, “Suyu, kalite ve miktar olarak korumak önemli bir görev. ASKİ, bu alanda yönetmelik çıkar çıkmaz harekete geçerek önemli bir adım attı” dedi.

Koruma Planı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Onayını Bekliyor

“Uludere, Peçenek ve Türkşerefli Barajları Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme” projesi, tüm paydaşlardan alınan görüşler doğrultusunda revize edilip Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayının ardından yürürlüğe girecek. Proje kapsamında, 3 baraj havzasının genel özellikleri belirlendi, su kalitesini etkileyen kirletici kaynaklar tespit edilerek gerekli modelleme çalışmaları yapıldı ve alınması gereken tedbirler planlandı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.